V Čáslavi se děti vodníků nebojí.

A proto se dnes na Vodníky přišly podívat k Podměstskému rybníku. Stanoviště jsme připravili stejná jako při předchozích akcích. Děti se mohly na prvním stanovišti seznámit s chovem ryb a s některými druhy, které jsme pro ně nachytali. Ukázka nářadí a popis procesu chovu i s popisem způsobu práce při výlovech dětem připomenul, že rybařina není jen vysedávání na břehu rybníka či řeky.  
Druhé stanoviště představilo rybářský kroužek Kapříci. Ukázal jak mohou děti trávit volný čas v přírodě při rybolovu i při závodní činnosti. Příjemným zjištěním bylo, že i předškolní děti dovedou rozpoznávat nejen ryby, ale i živočichy a rostliny okolo vody. Je vidět, že se o přírodu zajímají a že jim rodiče a paní učitelky dopřejí dostatek pobytu na čerstvém vzduchu, že se o přírodě dokonce i něco naučí. Děti ukázaly, že mají k přírodě kladný vztah a že je příroda baví.
Třetí a tradičně nejoblíbenější stanoviště bylo „rybaření naostro“. Připravená výbava k lovu ryb, rozkrmený úsek a parta pomocníků, nemohly přinést jiný výsledek než blažený úsměv na tvářích dětí, kterépřed tím většinou ještě žádnou skutečnou rybu nechytily. Ryby také spolupracovaly a tak všechny děti alespoň jednu rybičku ulovily. Některým se dokonce povedlo ulovit ryb i více.
Na závěr jsme dětem ještě rozdali pár drobností, aby si na návštěvu odnesly nějakou památku. No a pak už se vydaly zpět ke školce, protože už na ně čekal oběd.
Děkuji všem, kdo se zapojili do přípravy a realizace, Mo Čáslav a SÚS ČRS za podporu, no a hlavně dětem za pozornost a doufám, že někteří přijdou rozšířit naše řady Kapříků.